Mandag D. 27 September 2004 Kl. 05.30
Melding: Ild på Fiskernes Fiskeindustri.


Fabrik slap nådigt fra brand
Fiskemel: En rest selvantændt, fiskemel formentlig skyld i brand på FF i SkagenDer blev tilkaldt forstærkning fra Aalbæk og de civile beredskab
i Skagen - bare for en sikkerheds skyld.
Men branden på FF kom hurtigt under kontrol.


Vicebrandinspektør Jan Iversen tilkaldte forstærkning for en sikkerheds skyld. Foto: Ulrik BangDer blev holdt vagt ved rørene i udsugningssystemet
indtil man var helt sikker på,
at der hverken var ild eller gløder. Foto: Ulrik Bang


Brand skyldes selvantændelse
FISKEMEL: Ild i tørretromle bredte sig til udsugningsanlægget

SKAGEN: Vicebrandinspektør Jan Iversen og de frivillige brandfolk fra Skagen troede, at ilden var slukket og at arbejdet var overstået, da de tidligt i går morges havde fået slukket ilden i en af tørretromlerne hos Fiskernes Fiskeindustri. Men et kig ind i udsugningen - det, der i et hjem svarer til emhætten - gav et noget andet resultat.
Branden, som var opstået i tørretromlen, havde bredt sig ind i udsugningen, og der var ild og gløder i det lag fiskemel, som lå i bunden af de store rør i udsugningen helt frem til den tank, hvor mel, som følger med luften i udsugningen, opfanges, ligesom det op af formiddagen blev konstateret, at der også var ild i selve tanken.
Det blev opdaget, at der var ild i tørretromlen, da de første medarbejdere mødte på arbejde tidligt i går morges, og brandvæsenet blev straks tilkaldt. Branden i tørretromlen blev slukket forholdsvist hurtigt, idet tromlen blev fyldt med vand. Det det blev konstateret, at branden havde bredt sig ud i udsugningssystemet, valgte Jan iversen at tilkalde både de frivillige brandfolk i Aalbæk og det civile beredskab i Skagen.
- Vi kunne ikke umiddelbart konstatere, hvor langt ud i rørene, ilden havde bredt sig, så jeg valgte for en sikkerheds skyld, at tilkalde forstærkning. Der er mange rør i produktionsanlægget på Fiskernes Fiskeindustri, og der kunne i værste fald blive brug for mange brandfolk, siger Jan Iversen.
Brandårsagen er selvantændelse i tørretromlen. Der blev ikke produceret på Fiskernes Fiskeindustri i weekenden, og formentlig er det en rest varm fiskemel i tørretromlen der har ligget og er blevet varmere og varmere for til sidst at selvantænde. Da der ikke har været folk på arbejde i et par dage, nåede branden at brede sig ud i udsugningsanlægget, inden ilden blev opdaget.
Der blev udviklet så meget varme i det ene udsugningsrør, at der er brændt hul på det.
Slukningsarbejdet varede til ved middagstid, idet man skulle være sikker på, at der ikke var ild eller gløder i flere af de mange rør, der er i produktionsanlægget.
Direktør Morten Broberg, Fiskernes Fiskeindustri, oplyser, at den største skade i forbindelse med branden er sket på tørretromlen. Selv om udsugningssystemet er fælles for alle tørretromlerne, vil det stadig kunne bruges, idet man har mulighed for at sende luften fra tørretromlerne ud i udsugningen af andre kanaler end den, der blev beskadiget ved branden.
Morten Broberg ventede således i går, at der produceres fiskemel og olie på fabrikken igen i dag.


Det er højt oppe slukningen foregår.


Her ser man to røgdykkere i indsat på fabrikken


Her er holdleder Ole Hansen og Flemming Neist studere situationen.


Her ser man den røg der var på fabrikken


Her ser man køretøjerne og at det er vandforsyning med B-slanger


Situationen er under kontrol, og man får en velfortjent kop kaffe imens andre i indsats.


Her ser man brandmænd fra Aalbæk, sidst på formiddagen inden de kører hjemover til stationen.